top of page
  • Foto van schrijverAnne van Spall

Progress over Perfection

Bijgewerkt op: 7 apr. 2021


Variation Ustrasana yogapose, backbend and heartopener by Anne van Spall
ART serie

Ik heb lang getwijfeld of ik deze serie foto's zou delen. Niet omdat ik ze niet mooi vind, integendeel; ik vind ze prachtig! Als ik er naar kijk, geloof ik bijna niet dat ik het ben. Dat ik hiertoe in staat ben. Ik heb een heel proces doorgemaakt. Ik ben bij nul begonnen en daar sta ik dan op beeld, mezelf vooral te verbazen. Want dat doet het met mij. Het is uiteraard strelend voor mijn ego. Maar aan de andere kant past mijzelf zo presenteren helemaal niet bij mijn bescheidenheid die ik van nature heb. Ik had eerst de gedachte dat ik ze gewoon zou bewaren voor mijn toekomstige kleinkinderen als ik die ooit mag krijgen.. Want wat wil ik bereiken met het plaatsen van deze foto's? Dit is kunst en niet de dagelijkse yoga beoefening. De dagelijkse practice is niet je lichaam gebruiken om diep in een pose te komen. Je gebruikt een pose om in je diep lichaam te komen. The daily practice looks pretty messy! De ene dag beweeg je gemakkelijker dan de andere dag. Soms rollen er tranen of gaat het van yogahoudingen doen naar dansen. Soms zit ik alleen in stilte. Ik zou niet willen dat je door dit soort foto's denkt dat yoga niets voor jou is, of dat je zou denken dat je een bepaalde pose ooit zou moeten kunnen. Yoga is voor iedereen, iedereen kan yoga ervaren.


Wat ik probeer te zeggen; laat je door mooie plaatjes niet ontmoedigen om met yoga te beginnen maar laat ze je vooral inspireren. Iedereen begint bij het begin, werkt met het lichaam wat je op dat moment hebt. En met oefening, toewijding, compassie en zonder gehechtheid aan het eindresultaat, zal ook jij jezelf verbazen. Precies zoals ik dat nu heb bij het zien van deze artistieke foto's.


Het is niet trots zijn op wat ik kan en dat willen laten zien. Ik voel vooral bewondering en dankbaarheid voor mijn hele proces in ontelbaar kleine stapjes, voor mijn lichaam, mijn discipline ondanks een vol gezinsleven, mijn doorzettingsvermogen, mijn veerkracht, mijn vermogen om compassievol naar mezelf te zijn wanneer dat nodig was. Mijzelf uit te dagen wanneer dat nodig was. Mijn grenzen te verkennen en te respecteren. De kunst om in het moment te zijn en mezelf toe te staan om te voelen, plezier te maken en te genieten. Al deze 'skills' zijn zo belangrijk op de mat, maar nog belangrijker in het dagelijks leven. En dat is waar je yoga voor beoefent.


Ben jij klaar om echt te beginnen met yoga? Ben je er klaar voor om vooral deze vaardigheden te oefenen en daarmee meer uit jezelf en het leven te halen? Oefen met mij mee op de mat! Stay tuned voor yogalessen in de buitenlucht zodra de temperatuur omhoog gaat! Can't wait!


Foto's door Edwin Paree
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page